Bevoegdheid verloskundigen

Vanaf 1 september 2014 zijn verloskundigen bevoegd om orale anticonceptie en spiraaltjes voor te schrijven. Dit is een logisch vervolg op de voorlichting die wij al geven over anticonceptie in de kraamperiode en tijdens de nacontrole. Ook hebben verloskundigen na een speciale training de bevoegdheid om spiralen te plaatsen. Dit is een positieve ontwikkeling voor alle vrouwen!

Hormonale anticonceptie

Vanaf juli 2018 is Wendy, en vanaf oktober Sabrina, bekwaam in het voorschrijven van hormonale anticonceptie. Dit betekent dat je bij ons terecht kan voor een uitgebreid gesprek over welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Indien nodig schrijven wij je een recept en we plannen een evaluatie afspraak als jij dat wenst. 

Tip: Luister de podcast van collega Joyce van Verloskees met Wendy! 

Plaatsen koper houdend of hormoonhoudend spiraal

Vanaf september 2018 is Wendy bevoegd en bekwaam om spiralen te plaatsen. Heb jij gekozen voor een spiraal dan kun je deze vanaf 8 (bij voorkeur 12) weken na je bevalling laten plaatsen. Ook wanneer je niet bij ons in zorg bent geweest, of niet kort geleden of überhaupt ooit bent bevallen kun je bij Wendy terecht. Voor meer informatie of een afspraak, neem je  contact op met haar. 

 

Voor meer informatie over anticonceptie na de bevalling kun je ook terecht op de  website van onze beroepsvereniging.

 

Kosten 

In de kraamweek hebben we de anticonceptie al eens besproken. Kom je 6-8 weken na de bevalling op nacontrole, dan bespreken we dit nogmaals. Misschien heb je al een keuze gemaakt en misschien wil je nog wat informatie. Hier zijn geen kosten aan verbonden, dit hoort bij de standaard zorg van de verloskundige. Een eventueel recept hoort daarbij.

Ben je (nog) geen client bij ons maar wil je een anticonceptieconsult dan zijn hier vanaf januari 2019 kosten aan verbonden. Kies je uiteindelijk voor een spiraal, dan worden de kosten van het plaatsen vergoedt door de meeste zorgverzekeraars en hoef je het consult niet te betalen. Controleer hiervoor je polis.

kosten   vergoed
Nacontrole gesprek inclusief anticonceptieconsult met evt recept 0 basis
Nacontrole gesprek inclusief anticonceptieconsult en plaatsen spiraal 63,53 basis
Anticonceptieconsult met evt recept 20,00 geen*
Anticonceptieconsult met plaatsing spiraal 63,53 basis
Verwijderen spiraal 0 service

* bij je huisarts valt dit onder de basisverzekering

Los van het consult of het plaatsen van een spiraal zijn er kosten verbonden aan je gekozen anticonceptie. Tot 21 jaar wordt anticonceptie vergoedt door de basisverzekering, daarna enkel door sommige aanvullende verzekeringen. Kijk hiervoor in je polisvoorwaarden. 

Zie hier een overzicht van de kosten

koperhoudend spiraal Ballerine 119
koperhoudend spiraal T-safe 69
hormoonhoudend spiraal Mirena 147
hormoonhoudend spiraal Kyleena 154
combinatiepil Microgynon 30 per maand 2
Mini pil (geschikt bij borstvoeding) Cerazette  
Nuvaring (vaginale ring) per ring(= per maand) 11
Implanon (implantaat in arm) kan 2-3 jaar blijven zitten 140
Prikpil voor 3 maanden 10